Rosacea, ook wel acne rosacea of ‘volwassenenacne’ genoemd, is een huidaandoening die lijkt op acne. Het verschil met acne is dat de huid niet vet is en er geen mee eters zijn. In ernstige gevallen kan de neus knobbelig worden en zwellen en kunnen de ogen ontstoken raken. De oorzaak is niet echt duidelijk. Een andere aandoening, die hier veel op lijkt – dermatitis perioralis – wordt wel in verband gebracht met het gebruik van cosmetica of relatief sterk werkende corticosteroïden op het gezicht.
Wat zijn de verschijnselen ?
Rosacea wordt gekenmerkt door een huidontsteking met bultjes, puistjes en roodheid. De roodheid wordt nog versterkt door kleine adertjes, waardoor de wangen zelfs een enigszins ‘blozende’ indruk geven. Dermatitis perioralis komt voor rond de mond, op de kin en soms op de wangen. Vaak is de zone rond het lippenrood vrij.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Rosacea wordt in eerste instantie behandeld met antibiotica, in de vorm van een smeersel of een pillenkuur. Meestal is dat een tetracycline. Ook metronidazol, een middel dat werkzaam is tegen follikelmijten, geeft soms goede resultaten. De kleine verwijde bloedvaten in de huid en ook het overtollige weefsel op de neus, kunnen met iaserchirurgie worden behandeld. Bij dermatitis perioralis bestaat de behandeling primair uit het staken van een eventuele corticosteroïd medicatie. Als er geen corticosteroïden worden gebruikt, komen dezelfde middelen in aanmerking als bij rosacea.
Wat kunt u zelf doen?
Bij rosacea wordt van oudsher aanbevolen allerlei factoren te vermijden die met deze aandoening in verband worden gebracht, zoals zonlicht, stress, warm en koud weer, alcohol, pikante gerechten, warme baden, warme dranken en irriterende huidproducten. Er is echter geen degelijk wetenschappelijk onderzoek voorhanden waarop deze uitspraken gestoeld zijn. Los daarvan is het goed te weten dat zonlicht niet goed is voor uw huid als hij behandeld is of behandeld gaat worden met laserlicht. Heeft u dus voor uw verwijde bloedvaten lasertherapie gehad, gebruik dan tot een jaar na de laatste laserbehandeling een zonnebrandmiddel met factor 15 of hoger op de behandelde plek. Moet u nog gelaserd worden, zorg er dan voor dat uw huid ter plekke niet te bruin is geworden. Een te bruine huid kan een reden zijn om de behandeling te annuleren.